Econell Medic

ECONELL MEDIC

Többfunkciós mobil szűrőegység


Házhoz jön az egészség

A magyar fejlesztésű Credobus Econell Medic szűrőbusszal az ország bármely pontjára eljuttathatók a legmodernebb orvosi diagnosztikai szolgáltatások, ezzel jelentősen csökkenthetők a területi ellátási különbségek. Az Econell Medic – a hasonló célra átalakított tehergépjárművekkel szemben – képes a teljes kiszolgáló személyzet célba juttatására, és egész napos kiszolgálására.

Mobil

.

3 kiemelt tulajdonság

Átalakítás helyett újratervezés

A legjobb térkihasználás érdekében több ponton is módosult a vázszerkezetet, ezért a Credobus Econell Medic műszaki szempontból nem egy meglévő autóbusz átépítése, hanem merőben új járműkoncepció. Az alacsony belépésű, tehát akadálymentes alapkonstrukció, a nagy belmagasság, valamint a funkcióhoz igazított szerkezeti felépítés miatt a vizsgálóhelyiségekben rendkívül jó a térérzet.

Mesterfokú térkihasználás

A jármű alapkonstrukciója könnyűszerkezetű, döntő részben alacsony padlószintű, belső kialakítása pedig – a csökkentett méretű kerékdoboknak, alacsony dobogóknak, és az emelt részeken is sík padlónak köszönhetően – mentes a holtterektől. Ezért a szűrőegység belső terének szinte minden négyzetcentiméterét sikerült hasznosítani, amely 6 teljes értékű, különálló helyiség kialakítását tette lehetővé.

Két vizsgáló, kétszeres hatékonyság

Az optimalizált elrendezés és a járművön belüli betegút újragondolása két különálló vizsgálóhelyiség kialakítását tette lehetővé, így a szűrőegységben két diagnosztikai csapat dolgozhat párhuzamosan: az akadálymentesen megközelíthető első vizsgálóban a nőgyógyászati szűrővizsgálat, míg a busz hátsó részében általános diagnosztikai vizsgálatok és konzultáció végezhető.


Barátságos

.

Térkoncepció

Az Econell Medic alapvető orvosi funkciója a nőgyógyászati rákszűrés (méhnyakrák szűrése), amelynek szerves részét képezi a citológiai kenetvétel. Így a szűrőbusz csúcskategóriájú nőgyógyászati vizsgálószékkel és a vizsgálat elvégzéséhez szükséges berendezésekkel is fel van szerelve. A nagy belmagasságú, világos, belátás ellen védett vizsgálóhelyiség kellő intimitást biztosít a páciensek és professzionális környezetet a nőgyógyászok számára.

Fedélzeti komfort

Vízrendszer

A fedélzeti vízrendszer tervezésénél kreatív mérnöki munkával sikerült elérni, hogy a szűrőbusz ugyanolyan komfortot nyújtson a páciensek számára, mint egy jól felszerelt orvosi rendelő. A 480 liter össztérfogatú tartályrendszer szinte észrevétlen a busz belterében, és a vízöblítéses WC mellett 4 helyiségben is hideg-meleg folyóvíz, a teakonyhában pedig mosogató medence található. A vízrendszer saját tisztavíz-tartályról, és hálózati vízcsatlakozásról egyaránt üzemelhet, a tartályok közötti átemelést pedig automatikusan működő szivattyúk biztosítják.

Elektromos rendszerek

A Credobus Econell Medic a 12 / 24 V-os fedélzeti- mellett 230 V-os elektromos rendszerrel is fel van szerelve. Ez biztosítja a vizsgálatok során használt orvosi- és informatikai eszközök működését, valamint a vízmelegítést, légkondicionálást, és részben a beltéri világítást is. A két hálózat összehangolt üzemét ún. PLC (Programmable Logic Controller) biztosítja, a személyzet pedig üzemmódválasztó kapcsoló (busz- illetve vizsgálóüzem), és érintőképernyő segítségével tudja működtetni a fogyasztókat.

Hőmérséklet-szabályzás

A szűrőbusz komplex hőmérséklet-szabályzásához 230 V-os légkondicionálók is hozzájárulnak, amelyek a jármű álló helyzetében is működnek, és helyiségenként külön szabályozhatók. A klímaberendezések a téli üzemeltetést is segítik, mivel – az állóhelyzeti fűtés és a hőleadó radiátorok mellett – kiegészítő fűtésként használhatók. Emellett több egyedi légelszívó ventilátor biztosítja a frisslevegőellátást és a légcserét. A személyzeti helyiségben külön 24 V-os, menet közben használható klímaberendezés, a hátsó ajtó fölött pedig kb. 9 négyzetméter felületű, motoros napárnyékoló roló került kiépítésre.

Diagnosztikai spektrum

Méhnyakrák-szűrés

A vizsgálat a szűrőbusz alacsony belépésű, akadálymentesen megközelíthető első vizsgálóhelyiségében zajlik. A helyiség berendezése lehetővé teszi, hogy a páciens, a szakorvos és az asszisztens ülve konzultálhasson. A vizsgálat előtt a páciens függönnyel szeparált, tükörrel és párnázott ülőpaddal ellátott vetkőzőben tud a vizsgálatra felkészülni. A kenetvétel motorosan állítható, kifejezetten erre a célra fejlesztett vizsgálószékben történik. Az orvos munkáját speciális guruló szék, melegvizes kézmosó és a mintavételi eszközök tárolására alkalmas, guruló szekrény segíti. Az adatrögzítés a fedélzeti informatikai hálózaton keresztül történik, amely online adatátvitelt, nyomtatási lehetőséget és vezeték nélküli internet elérést biztosít.

Kilégzési CO-mérés

Az általános vizsgálatok elvégzésére alkalmas vizsgálóhelyiségben kilégzési CO-mérő eszköz is a páciensek rendelkezésére áll. A készülék a kilégzett levegő CO tartalmának elektrokémiai úton való mérésére alkalmas, kimeneti adatai a ppm-ben megadott CO koncentráció, valamint a CO gázban található haemoglobin aránya. A mért értékek a készülék grafikus kijelzőjén jelennek meg, a mérés megfelelőségéről pedig hang- és fényjelzés ad tájékoztatást.

Anyajegyszűrés

A bőrrák előfordulása nagy mértékben emelkedik Magyarországon ezért a szűrőbusz orvosi felszerelései között LED-es dermatoszkóp is található, amely az anyajegy- és bőrrákszűrés (melanoma) elengedhetetlen eszköze. A bőrgyógyász által végzett vizsgálat fájdalommentes, csupán néhány percig tart, az időben felismert elváltozások kezelésével pedig megelőzhető a bőrdaganatok kialakulása. A szűrőbusz felszereltsége lehetővé teszi a leletek elektronikus tárolását és továbbítását, valamint a páciensek szakrendelésre való beutalását.

Testösszetétel vizsgálat

Az Inbody a jelenleg létező egyik legprecízebb bioimpedancia elven működő testösszetétel mérő készülék. Az Inbody 270 5 szegmensre osztja a testet, és ezek impedanciáját külön-külön méri. A kapott eredmények alapján lehetővé válik többek között a testösszetétel és a zsír-izom hányados elemzése, valamint az elhízottság mérése, ami hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, illetve az egészségmegőrzés tudatos tervezéséhez.

Élvonalbeli technológia

Hajtáslánc

Az Euro 6 C besorolású FPT erőforrás mérnöki csúcsteljesítmény: mindössze 6 725 ccm lökettérfogatú, mégis akár 320 lóerő (235 kW) teljesítmény és 1 000 Nm nyomaték leadására képes. A HI-eSCR rendszerrel kipufogógáz-visszavezetés nélkül (SCR Only) tejesíti a szigorú emissziós előírásokat, ami növeli az élettartamot és az olajcsere-periódusokat.

Sebességváltó

Az elővárosi és regionális alkalmazásokhoz ideális ZF Ecolite robotizált sebességváltó a mechanikus rendszereknél gyorsabb és gördülékenyebb fokozatváltásokat tesz lehetővé, csökkentve a járművezetők terhelését a városközi alkalmazásokban. Emellett hozzájárul az üzemanyag-hatékonyság fokozásához.

Tájékoztatás

A Credobus által ajánlott opcionális utasinformációs rendszer fedélzeti vezérlőegysége integráltan tartalmazza az audio- és GPS modulokat, így helytakarékos és komplex megoldást nyújt az összes utastájékoztatási feladathoz. A nagy fényerejű kijelzők, a növelt méretű belső monitor, valamint a rendkívül sokoldalú paraméterezhetőség szinte minden üzemeltető számára optimális választást jelent.


Biztonság

Az elektronikus vezérlésű fékrendszerrel szerelt Credobus modellekben a vezető a fékpedállal elektronikus lassítási parancsot küld, amelyet az EBS az összes fékkomponenshez továbbít. Az elektronikus működtetés jelentősen csökkenti a reakcióidőt. Ez azt jelenti, hogy méterekkel rövidebb a fékút, ami döntő lehet a veszélyes közlekedési szituációkban. Emellett a precízebb szabályzás javítja a fékkomfortot, és finomabb megállást tesz lehetővé, a stabilitásprogram (ESC – Electronic Stability Control) pedig jelentősen mérsékli a dinamikus irányváltásokból eredő baleseti kockázatot.

Funkciók és szolgáltatások

Könnyűszerkezetű váz, jelentős üzemanyag-megtakarítás

Fokozottan korrózióvédett vázszerkezet

Alacsony belépésű kivitel, akadálymentes utastér

Esztétikus és funkcionális formaterv

Euro 6 C emissziós besorolású motor

SCR Only technológiájú kipufogógáz-kezelés

Robotizált sebességváltó dinamikus fokozatváltási stratégiával

Elektronikus vezérlésű fékrendszer (EBS)

Akár 75 – 80 % vételár arányos magyar értékhányad

Rendkívül alacsony teljes birtoklási költség (TCO)

Országos márkaszerviz-hálózat

Országos konszignációs raktárhálózat

Egy kattintásra van az információtól

Kapcsolatfelvétel

10 + 4 =