Cégcsoportunk

Bemutatkozás

A Kravtex-Kühne Csoport Magyarország meghatározó hazai tulajdonú járműipari vállalata, a Credobus márka alapítója. Cégcsoportunk Mosonmagyaróváron és Győrben az ország legnagyobb kapacitású és legmodernebb buszgyárát hozta létre, amely a hazai közszolgáltatók elsőszámú járműgyártó partnere. A Credobus modellek több szegmensben is piacvezetők és egész Magyarországon elterjedtek: a VOLÁNBUSZ Zrt. valamennyi járműfenntartási üzeménél megtalálhatók, és több nagyvárosban is a járműflotta gerincét képezik. 2020-ban közel 2 200 Credobus üzemel országszerte, a vidéki közforgalmú autóbuszparkban pedig minden 3. busz Credobus.

MérföldkövekA Kühnéről

A mosonmagyaróvári Credobus autóbuszgyár az 1856-ban alapított Kühnében található, amely a mezőgazdasági gépgyártás hazai zászlóshajója. A Kühne az elmúlt évszázadban a magyar mezőgépgyártás innovációs központjává vált, és az agrárágazat szinte minden szegmenségben megjelent termékeivel, sőt olyan hétköznapi használati tárgyakat is nagy sorozatban gyártott, mint a kerékpár. Számos patinás magyar gyárral ellentétben a Kühne a mai napig működik, sőt az elmúlt húsz év fejlesztéseinek és az autóbuszváz-gyártás beindításának köszönhetően figyelemre méltó növekedési pályát járt be.

Hogyan csináljuk?

Cégcsoportunk a buszgyártás megkezdését követő 20 évben nagyértékű fejlesztések sorát hajtott végre, amellyel az ágazat legjelentősebb hazai beruházójává vált. Ennek köszönhető, hogy ma a cégcsoporté Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyára, amely gyártókapacitása a kelet-közép-európai régióban is jelentősnek számít. A több ütemben felépült győri és mosonmagyaróvári autóbuszgyárak összesen több tízezer négyzetméternyi üzemterületet és a legmodernebb technológiákat biztosítják a Credobusok gyártásához.

Milyen gazdasági előnyökkel jár a buszgyártás?

Foglalkoztatás

A buszgyártás csak korlátozottan automatizálható, így a legfejlettebb gyártási struktúrában is magas az élőmunka igény. Egy Credobus legyártása ma körülbelül 4 magyar munkahely egy évi megőrzését biztosítja, ebből 2 közvetlenül a cégcsoportnál jelentkezik. A buszgyártás ösztönzése kiváló megoldás a foglalkoztatás növelésére, hiszen magas hozzáaadott értékű, ezért hosszú távon fenntartható új munkahelyeket teremt.

Hozzáadott érték

Termékeink a magyar buszgyártás hagyományainak megfelelően önhordó vázszerkezetűek. Többek között ez az építési alapelv teszi lehetővé, hogy – a gyártás kiszervezése helyett – magunk gyártsuk a buszokba beépülő sok ezer fém alkatrészt. A hozzáadott értéket tovább növeli, hogy a Kühne gépgyárban koncentráltan jelennek meg azok a fémipari kompetenciák (öntészet, melegüzemi alakítás, hőkezelés, galvanizálás, szemcseszórás, kötőelem gyártás, stb.), amelyek más buszgyártókra egyáltalán nem jellemzők.

Magyar termék

A saját gyártás mellett a beépülő alkatrészek legszélesebb körét szerezzük be Magyarországról. Magyar terméknek számítanak a futóművek, egyes sebességváltók, a szélvédők és oldalüvegek, a műanyag burkolati elemek, a műpadló, és ezernyi más alkatrész is. Így buszaink vételár arányos magyar értékhányada a lehető legmagasabb: akár 70 – 75 %. A cégcsoport beszerzéseinek volumenére jellemző, hogy 2019-ben csak a Rábától, az egri ZF-től, és az Autofertől (szegedi Ikarus) együttesen mintegy 1,5 milliárd forint értékű alkatrészt rendeltünk, valamint további közel 2 milliárd forintot költöttünk különböző hazai műanyag, gumi, üveg gyártmányokra és egyéb termékekre.

Referenciák

A Credobusok jelenleg döntően a magyar piacra készülnek, megrendelőik pedig a regionális közlekedési központok (Volán), utódjuk, a VOLÁNBUSZ Zrt., önkormányzati közlekedési szolgáltatók, állami szervezetek (Honvédelmi Minisztérium, Rendőrség), valamint magántulajdonú közlekedési szolgáltatók. A Nemzeti Autóbuszgyártási Cselekvési program 2016-os indulása óta 1 000, főként Econell és Inovell családba tartozó busz állt forgalomba, amelyek megbízhatóságával, gazdaságosságával, komfortfokozatával kapcsolatban számos pozitív visszajelzést kaptunk üzemeltető partnereinktől és az utasoktól.


VOLÁNBUSZ Zrt., VOLÁN Buszpark Kft., DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., DDKK Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt., ÉMKK Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., Aeroviva Utazási Iroda Kft., Alutech Kft., Avtoexport , Balaton-parti Kft., CBA Kereskedelmi Kft., Credostrans S.R.L., Five Stars Bt., Homm Kft., Honvédelmi Minisztérium , KITE Zrt., Mór Kft., Nédó transz Kft., Panoráma Tourist Kft., S.C. SAR Security S.R.L., Tüke Busz Zrt.

Értékesítés 1999-2020

*Naptári évben átadott autóbuszok száma. A gyártás volumene eltérhet az átadás volumenétől.

Minőség

Az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti menedzsment rendszer követelményeinek megfelelő működés partnereink számára garancia a működési kiválóságra, valamint a fenntartható növekedésre, amely hozzájárul márkánk elismertségéhez. A rendszer auditálását Magyarország egyik piacvezető tanúsító cége, az ÉMI-TÜV SÜD végzi.