Története legjelentősebb megrendelését nyerte el a Credobus

Története legjelentősebb megrendelését nyerte el a Credobus

2019. november 13., Győr-Mosonmagyaróvár – A Credobusokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport összesen 352 autóbusz adásvételéről szóló szerződéscsomagot írt alá kedden a VOLÁNBUSZ Zrt.-vel és a VOLÁN Buszpark Kft.-vel. Az átadások már ezen a héten megkezdődnek, 2020 tavaszáig pedig országszerte 16 megyében állnak forgalomba a világszínvonalú, magyar gyártmányú buszok. A kétféle kivitelű, alacsony belépésű és normálpadlós járműveket egységesen klímaberendezéssel, modern utasinformációs rendszerrel és USB-s töltőpontokkal szerelik fel. Az új buszok az üzemeltetési költségek csökkentéséhez és a klímavédelmi célok eléréséhez egyaránt hozzájárulnak: ultrakönnyű konstrukciójuk akár 15 % üzemanyag-megtakarítást, és buszonként 8,5 tonnával alacsonyabb éves CO2-kibocsátást eredményez. A cégcsoport eddigi legjelentősebb megrendelése nemcsak a helyközi autóbuszpark szolgáltatási színvonalát növeli, hanem mintegy 600 magyar munkahely megőrzését biztosítja.

A Kravtex Kft. a VOLÁNBUSZ Zrt. és a VOLÁN Buszpark Kft. nyílt közbeszerzési eljárásain összesen négy részben nyert lehetőséget alacsony belépésű (rendre 45 db és 195 db) és normálpadlós (rendre 45 db és 67 db) kivitelű autóbuszok szállítására. A járművek vételára mellett a különösen kedvező üzemanyag-felhasználás alapján is a Credobus tette a legkedvezőbb ajánlatot. Az alapmennyiségeket szerződésenként eltérő határidőben, az opcionális autóbuszokat legkésőbb 365 napon belül kell átadni, ugyanakkor a gyártó ígérete szerint 2020 tavaszáig mind a 352 jármű forgalomba állhat.

Credobus Econell 12 és Credobus Inovell 12

A nyertes típusok közül a Credobus Econell 12 elővárosi autóbusz akadálymentes a kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők számára. A normálpadlós Credobus Inovell 12 egyszerre biztosít kényelmes felszállást és optimális méretű csomagteret, padlókialakításának köszönhetően pedig univerzálisan alkalmazható szinte valamennyi elővárosi és helyközi alkalmazásban.

Az autóbuszok egységesen hűtő- és fűtő funkciókkal is rendelkező, nagy teljesítményű klímaberendezéssel készülnek, GPS vezérlésű audio-vizuális utasinformációs rendszerük pedig a járművezető beavatkozása nélkül teszi lehetővé a megállókövetést. A fedélzeti komforthoz a minden utasülésről hozzáférhető USB-s töltőpontok is hozzájárulnak, így a mobil elektronikai eszközök menet közben is tölthetők.

A buszok fejlett fedélzeti diagnosztikai rendszere olyan modulokkal bővíthető, amelyek lehetőséget biztosíthatnak a jármű- és menetadatok valós idejű online nyomon követésére, illetve a flottamenedzsment rendszerekkel való együttműködésre.

A gyártóról

A Kravtex-Kühne Csoport a buszgyártás 1999-es megkezdése óta fokozatosan a hazai közforgalmú autóbuszos szolgáltatók legjelentősebb járműgyártó partnerévé vált. A Credobus termékek több szegmensben is piacvezetők és egész Magyarországon elterjedtek: a márka jelen van a Volánbusznál, önkormányzati közlekedési szolgáltatóknál, speciális autóbuszait a rendőrség, a honvédség és közegészségügyi szervezetek is használják. A cégcsoport eddig több mint 2000 autóbuszt gyártott, a VOLÁNBUSZ Zrt. flottájában az átadásokat követően minden 3. busz Credobus lesz.

A jelenleg üzemelő közel 2000 Credobus évente több mint 6.000.000 liter üzemanyagot takarít meg, amely mintegy 2 milliárd forinttal csökkenti a szolgáltatók költségeit. A megtakarítás környezeti hatása, hogy évente körülbelül 16.000 tonnával kevesebb CO2 jut a levegőbe. A jelenlegi buszbeszerzés további 3.000 tonnával mérsékli az ágazat CO2-kibocsátását.