Cégcsoportunk

Bemutatkozás

A Kravtex Kft. és a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. alkotta cégcsoport Magyarország meghatározó hazai tulajdonú járműipari szervezete, a Credobus márka alapítója. Cégcsoportunk Mosonmagyaróváron és Győrben az ország legnagyobb kapacitású buszgyárát hozta létre, amely a regionális közlekedési központok elsőszámú járműgyártó partnere. A Credobus modellek több szegmensben is piacvezetők és egész Magyarországon elterjedtek: a regionális közlekedési központok mindegyikénél megtalálhatók, és több nagyvárosban is a járműflotta gerincét képezik. 2019-ben mintegy 1 800 Credobus üzemel országszerte, a helyközi közforgalmú autóbuszparkban pedig hamarosan minden 3. busz Credobus lesz.

MérföldkövekA Kühnéről

A mosonmagyaróvári Credobus autóbuszgyár az 1856-ban alapított Kühnében található, amely a mezőgazdasági gépgyártás hazai zászlóshajója. A Kühne az elmúlt évszázadban a magyar mezőgépgyártás innovációs központjává vált, és az agrárágazat szinte minden szegmenségben megjelent termékeivel, sőt olyan hétköznapi használati tárgyakat is nagy sorozatban gyártott, mint a kerékpár. Számos patinás magyar gyárral ellentétben a Kühne a mai napig működik, sőt az elmúlt húsz év fejlesztéseinek és az autóbuszváz-gyártás beindításának köszönhetően figyelemre méltó növekedési pályát járt be. A tervek szerint a mezőgazdasági gépgyártásból származó árbevételét a Kühne 2016 és 2020 között megduplázza.

Hogyan csináljuk?

Cégcsoportunk a buszgyártás megkezdését követő 20 évben nagyértékű fejlesztések sorát hajtott végre, amellyel az ágazat legjelentősebb hazai beruházójává vált. Ennek köszönhető, hogy ma a cégcsoporté Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyára, amely gyártókapacitása a kelet-közép-európai régióban is jelentősnek számít. A több ütemben felépült győri és mosonmagyaróvári autóbuszgyárak összesen több tízezer négyzetméternyi üzemterületet és a legmodernebb technológiákat biztosítják a Credobusok gyártásához.

Milyen gazdasági előnyökkel jár a buszgyártás?

Foglalkoztatás

A buszgyártás csak korlátozottan automatizálható, így a legfejlettebb gyártási struktúrában is magas az élőmunka igény. Egy Credobus legyártása ma körülbelül 4 magyar munkahely egy évi megőrzését biztosítja, ebből 2 közvetlenül a gyártásban jelentkezik. A buszgyártás ösztönzése az egyik legjobb megoldás a foglalkoztatás növelésére, hiszen magas hatékonyságú, gazdaságos termelés mellett teremt új munkahelyeket.

Hozzáadott érték

Termékeinket a magyar buszgyártás hagyományainak megfelelően önhordó vázszerkezetre építjük, így a Credobusok nemcsak alacsony tömegűek, hanem sokkal több hazai alkatrészt tartalmaznak, mint versenytársaik. A Kühne gépgyár technológiai sokszínűségének köszönhetően a teljes vázszerkezetet és szinte az összes beépülő fém alkatrészt magunk gyártjuk.

Magyar termék

A beépülő alkatrészek legszélesebb körét szerezzük be Magyarországról. A saját fejlesztésű és gyártású vázszerkezeten és a fém alkatrészeken túl magyar terméknek számít a futómű, egyes sebességváltók, a szélvédők és oldalüvegek, a műanyag burkolati elemek, a műpadló, és ezernyi más alkatrész is. Így buszaink vételár arányos magyar értékhányada a lehető legmagasabb: akár 70 – 75 %.

Referenciák

A Credobusok jelenleg döntően a magyar piacra készülnek, megrendelőik pedig a regionális közlekedési központok (Volán), önkormányzati közlekedési szolgáltatók, állami szervezetek (Honvédelmi Minisztérium, Rendőrség), valamint magántulajdonú közlekedési szolgáltatók. 1999 óta már mintegy 1 700 buszt adtunk át, a bővülésnek köszönhetően pedig jövőre – a járműgyártás megkezdésének 20. évfordulóján – a 2000. Credobust is átadhatjuk. Mivel a helyközi közlekedésben már minden 4. busz Credobus, termékeink meghatározóvá váltak a közlekedési központok flottájában. Csak 2016 óta közel 500, főként Econell és Inovell családba tartozó busz állt forgalomba, amelyek megbízhatóságával, gazdaságosságával, komfortfokozatával kapcsolatban számos pozitív visszajelzést kaptunk üzemeltető partnereinktől és az utasoktól.


Volánbusz Zrt., DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., DDKK Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt., ÉMKK Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., Aeroviva Utazási Iroda Kft., Alutech Kft., Avtoexport , Balaton-parti Kft., CBA Kereskedelmi Kft., Credostrans S.R.L., Five Stars Bt., Homm Kft., Honvédelmi Minisztérium , KITE Zrt., Mór Kft., Nédó transz Kft., Panoráma Tourist Kft., S.C. SAR Security S.R.L., Tüke Busz Zrt.

Értékesítés 1999-2018

Minőség

Az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerinti menedzsment rendszer követelményeinek megfelelő működés partnereink számára garancia a működési kiválóságra, valamint a fenntartható növekedésre, amely hozzájárul márkánk elismertségéhez. A rendszer auditálását Magyarország egyik piacvezető tanúsító cége, az ÉMI-TÜV SÜD végzi.