Újabb 100 Inovell a VOLÁNBUSZ-nak

 

2022. október 26., Győr-Mosonmagyaróvár

■ Október közepén hatályosult a VOLÁNBUSZ Zrt. és a Kravtex Kft. között korábban létrejött adásvételi szerződés, ezzel a magyar buszgyártó újabb 100 vadonatúj helyközi autóbusz szállítására kapott lehetőséget.

■ A Kravtex-Kühne Csoport alig két hét alatt valamennyi járművet átadja a közlekedési társaság részére. Az új buszok néhány héten belül az ország 15 megyéjében fognak utasokat szállítani.

■ Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője, Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere, Kruchina Vince, a VOLÁNBUSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön ünnepélyes keretek között mutatta be az új autóbuszokat a közlekedési társaság győri telephelyén.


A nyertes típus: Credobus Inovell 12

A 2022 júniusában eredményesen zárult közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex-Kühne Csoport október folyamán megkezdte 100 darab Credobus Inovell 12 típusú helyközi autóbusz szállítását a VOLÁNBUSZ Zrt.-nek. A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból több mint 500 darab állt forgalomba az elmúlt években. A Kravtex eddig összesen több mint 2.500 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos flottában meghaladja a 40 százalékot.

A Credobus Inovell 12 típusú buszok 73 fő utas egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, HKIR-kompatibilis fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utasülések USB töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja. A járművek beszerzési értéke összesen mintegy nettó 6,5 milliárd forint.

Credobus nélkül nincs gazdaságos buszközlekedés

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója szerint a hat éve elfogadott Nemzeti Autóbuszgyártási Cselekvési Program komoly lehetőséget biztosított a magyar gyártóknak, hogy bekapcsolódjanak a hazai közforgalmú autóbuszpark cseréjébe. A Kravtex-Kühne Csoport élni tudott ezzel a lehetőséggel, és 2016 óta több autóbuszt adott át, mint az azt megelőző 17 évben: több mint 1.500 darabot. Ma már a Credobus a VOLÁNBUSZ Zrt. flottájának meghatározó márkája: a kisalföldi buszok részaránya 40 %, az össz-futásteljesítménynek pedig már a felét teljesítik. A cégcsoport Mosonmagyaróváron és Győrben közel 500 embernek ad munkát és 100 magyar kkv szállít különféle komponenseket és anyagokat a buszgyártáshoz. Az ultrakönnyű Credobus autóbuszok gazdaságossága közismert: a 1,5 - 3 tonnával alacsonyabb saját tömeg közvetlenül legalább 15 % üzemanyag-megtakarítást jelent. Ezzel flottaszinten évente ötmilliárd forinttal csökken a közlekedési társaság energiaköltsége.


Galéria

Scroll to Top