47 csuklós Credobus a VOLÁNBUSZ-nak

 

2023. március 13., Győr-Mosonmagyaróvár

Jelentős mennyiségű, 47 elővárosi csuklós autóbusz szállításáról szóló adásvételi szerződést írt alá december végén a Credobus és Magyarország legnagyobb autóbuszos szolgáltatója, a VOLÁNBUSZ Zrt.. Ez az első megrendelés az Econell 18 Next-re, amely a Credobus-okat gyártó Kravtex-Kühne Csoport új csuklós modellje.


A szerződésnek köszönhetően újraindulhatott az évek óta szünetelő magyar csuklósbusz-gyártás. Az első járművek már tavasszal forgalomba állhatnak.

A Credobus Econell 18 Next a világ legkönnyebb, 18 méteres kategóriájú csuklós autóbusza. Saját tömege legalább 3 tonnával alacsonyabb a piaci átlagnál - a megszokott 17-18 helyett mindössze mintegy 14 tonna.

A busz prototípusa a közlekedési társaságnál, nagyforgalmú elővárosi viszonylatokon lezajlott tesztelése során az állományban lévő típusoknál 15 - 20 %-kal alacsonyabb valós fogyasztást produkált.

Az ultrakönnyű konstrukció évente átlagosan több mint 4.000 liter üzemanyag megtakarítását teszi lehetővé buszonként több mint 5.000 EUR értékben.

A 19,5” futómű-konfigurációnak és az alacsony-pozicionálású hajtáslánc-beépítésnek köszönhetően a busz állófelületének 90 %-a alacsonypadlós részen helyezkedik el, miközben 56 ülő és 70 álló utast (5 fő / m2) tud szállítani.

A markáns formatervű Credobus Econell 18 Next környezetbarát EURO 6 E motorral készül, klimatizált, ezen kívül utastájékoztató-, utasszámláló-, és kamerarendszerrel is felszerelt. Az üléseken telefontartók és USB töltőpontok találhatók.

Nemcsak a buszok összeszerelése, hanem az alkatrészgyártás is nagyrészt Magyarországon zajlik: az önhordó vázszerkezet, a felfüggesztések és fém alkatrészek is a cégcsoporthoz tartozó Kühne gyártmányai.

A fő komponensek olyan vezető európai gyártóktól érkeznek, mint az FPT, a ZF, a Knorr-Bremse, az Eberspächer és a Continental.

Az Econell Next család midi, szóló és csuklós változatokban, dízel és elektromos hajtásopciókkal is rendelhető. Az elektromos szóló modell 2023-ban, a csuklós várhatóan 2024-ben fog bemutatkozni.

A közel 6.000 buszt üzemeltető VOLÁNBUSZ az egyik legnagyobb járműparkkal rendelkező európai autóbuszos szolgáltató. A társaság flottájában már mintegy 2.500 Credobus üzemel.

Scroll to Top